WONING VDH


Velodroom is een typische stadwoning uit de jaren 1920. Aanvankelijk bestond de woning uit een aaneenschakeling van kleine ruimtes. Doorheen de tijd werd deze uitgebreid met de nodige koterijen, het typische Vlaamse beeld. 

De architect wilde afstappen van deze versnippering en koos resoluut voor licht, lucht en ruimte. De volledige woning werd open getrokken met als blikvanger de paramentmuur die van voor – tot achtergevel doorheen de woning loopt.  Bovendien refereert deze muur naar de gescheidenis van het bouwwerk. Stalen portieken, ter hoogte van de oorspronkelijke wanden, geven structuur aan de open ruimte. Ook het verlaagde plafond, de afwijkende vloerbekleding ter plaatse van de zithoek en de centrale trap dragen bij tot het visueel begrenzen van de verschillende functies.   

Een vouwwand over de volledige breedte van de woning brengt licht binnen en vormt een subtiele grens tussen binnen en buiten. Een vide bovenaan de trap zorgt voor natuurlijke lichttoetreding in het center van de woning. 

Eerlijke materiaalkeuzes dragen eveneens  bij tot de openheid van de woning. De vloer bestaat voornamelijk uit beton en de houten roostering blijft zichtbaar. De trap in het midden van de woning wordt vervaardigd uit staal. In combinatie met de paramentmuur wordt het principe ruwbouw is afwerking gehanteerd.

Deze verbouwing is een toonbeeld van compact wonen in een verdichte kern. Het open werken van bestaande structuren en een doordacht materiaalgebruik resulteren in een  leesbare woning met respect voor het verleden. 

FASE
Opgeleverd

PLAATS
Herentals

FOTOGRAAF
Liesbet Goetschalckx 
Nicolas Broeckx 
Atelier 120 – Stephanie Vandeurzen
FACET
architectuur en interieur bv

Velodroomstraat 7
2200 Herentals